DOMOV NOVICE   PRIJAVA  GPS PODATKI
sreda 17.april 2024 - 11:59 i Informacije

Frommerkogel, 1883 m

S smučišča po severni strani na razgleden vrh v Tennengebirge


Avstrija - Solnograška


Izhodišče: 973 m
Višinska razlika: 550 m
Čas vzpona: 2 h
Zahtevnost: lahka
Nevarnost snežnih plazov: zmerna
Najprimernejši čas: december - marec
Frommerkogel


Splošne značilnosti ture:
Lepa in enostavna tura na razgleden vrh na robu Tennengebirge. Z žičnico smučišča Zaglauwinkl (Werfenweng) se lahko dvignemo za 850 višinskih metrov in tako precej skrajšamo turo.


Izhodišče:
Skozi Werfenweng se zapeljemo v Zaglauwinkl in parkiramo na velikem parkirišču ob žičnici.


Vzpon:
S parkirišča gremo levo ob otroški vlečnici do gozdne ceste, ki je del smučišča. Po njej levo ter kmalu desno navzgor po označeni planinski poti presekamo ovinek. Nadaljujemo po gozdni cesti mimo žičnice in hotela Strussing ter nato levo navzdol prečimo smučišče do sedelca pod kočo Proksch.
Na tej poti se dvignemo za približno 600 metrov. Ta del poti lahko skrajšamo tako, da se z žičnico zapeljemo do Bischlinghöhe, kar nas stane 13 €, in posmučamo po smučišču držeč se desne mimo namakalnega jezerca. S sedelca se spustimo mimo počitniške hiše po kolovozu do planine Grundalm. Tu nataknemo pse in nadaljujemo po kolovozu v smeri proti spodnji planini (Frommerniederalm). Prečimo graben ter se pred planino usmerimo levo navzgor na široko pobočje, ki nas pripelje na zgornjo planino (Frommerhochalm). Ta je skrita za grebenom, pred katerim se usmerimo desno navzgor skozi redek gozd. Ko pridemo na vrhnjo planoto že vidimo kopast vrh s križem. Do sem potrebujemo s smučišča slabi dve uri.


Spust:
Z vrha smučamo po planoti v smeri pristopa, nato pa se usmerimo levo skozi strm gozd vse do spodnje planine. To pobočje je v senci in dolgo po sneženju obeta dobre snežne razmere - potrebno pa je nekaj pazljivosti zaradi plazov. Kljub redkemu gozdu so se namreč tu že prožili plazovi. Pod planino nataknemo pse ter gremo nazaj na Grundalm in naprej do smučišča. Tega previdno prečimo rahlo levo navzgor mimo transformatorja do križišča, kjer se cesta prevesi. Od tu dalje smučamo po gozdni cesti, ki je del smučišča in nas pripelje do čistine nad začetkom žičnice in parkirišča v dolini.
Lahko pa se pri hotelu Strussing odločimo za sankaško progo, kamor nas kažipot usmeri proti desni. Tudi ta nas po okoli 600 višinskih metrih pripelje do izhodišča.
Če pa želimo skrajšati vzpon preko smučišča lahko tudi s sedelca na začetku smučišča smučamo naravnost navzdol mimo spodnje postaje vlečnice (Jagastüberl) ter naprej po progi do izrazitega desnega ovinka proge. Tu zapustimo smučišče in nadaljujemo naravnost po hrbtu dokler se ne znajdemo nad sankaško progo, do katere posmučamo po kratki strmini.


Opombe:
GPS sled in čas vzpona se nanaša na turo s pomočjo žičnice. Dodatni GPS podatki pa so bili posneti do Grundalm pri vzponu peš in dveh različnih smereh smučanja.

Zelo priljubljen je tudi vzpon na Frommerkogel z juga.Avtor: France
Datum ture: 13.3.2022
Datum zapisa: 14.03.2022
Zadnji popravek: France 15.03.2022

višinski profilGPS podatki GPS podatki

GPS podatki Dodatni GPS podatkiSlike (13):


*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  


Video (1):

Razgled z vrha....................
Druge ture v bližini:
* Koreinhöhe (1.2 km)
* Gerzkopf (7.8 km)
* Gsenghöhe (8.4 km)


Prikazanih je 1 zapisov od 1
 
 Sistem Gora
Copyright 2020 - FranceS---gora
3.239.91.5(0)
207544 (107592,44627,55325)
837 (430,123,284)
kazipot.e-gora.si