DOMOV NOVICE   PRIJAVA  GPS PODATKI
sobota 30.september 2023 - 05:48 i Informacije

Dolina Baban, 1700 m

Značilen posoški vzpon do krasnih terenov


Julijske Alpe


Izhodišče: 354 m
Višinska razlika: 1346 m
Čas vzpona: 4 h
Zahtevnost: lahka
Nevarnost snežnih plazov: zmerna
Najprimernejši čas: november - maj
Dolina Baban


Splošne značilnosti ture:
Pogorje Kanina je ogromno visokogorsko področje za turno smuko, če štejemo še italijansko stran. Na naši strani proti Bovcu je obsijano s soncem. Odlikuje se tudi po velikih količinah snega. Kot je značilno za gore v Posočju, imajo pristopi do snega iz doline zelo veliko višinsko razliko in tudi vožnja do Posočja iz osrednje Slovenije je dolga. V zimskih razmerah se priporoča spremstvo planincev ali vodnikov, ki poznajo terene. Na Kaninskih podih so nevarna brezna.
Dolina Baban se nahaja na jugozahodnem delu pogorja pravokotno na linijo hribov Velika Baba - Mala Baba - Skutnik. Dviga se vzporedno z grebenom Malega in Velikega Babanskega skednja. Izpod pobočij Velike Babe do pastirskega stana na planini Baban (1401 m) je po njej 500 višinskih metrov »idealnega spusta« (besede iz Pračkovega vodnika Turni smuki). Paziti pa je vendarle treba na plazove s pobočij Skednjev, zato je takrat zgoraj bolje smučati nekoliko nad osjo doline izpod Velike kuhinje čez območje Mostiči in se v spodnjem delu spustiti v dno doline ter končati pri stanu.


Izhodišče:
Ob glavni cesti pri Žagi malo naprej od prometnega znaka konec omejitve 50 km/h na desni strani gledano proti Bovcu.


Vzpon:
Iz Žage po markirani poti proti zahodu vzporedno z dolino Učje, po dobrem kilometru odcep v desno za Baban. Mimo nekdanjih pastirskih stanov (prestaj) Na kolenu, Gulj in Ognjenk do stana na Planini Baban. Od tu je smučarska svoboda v smeri severozahod po Dolini Baban. Če je nevarnost plazov, se držimo levega gričevnatega grebena na območju Mostiči, sicer gremo naravnost po dolini. Na območju Velike Kuhinje zavijemo na sever pod vznožje Velike Babe.


Spust:
Smučamo v smeri vzpona do izstopa poti iz gozda na Planino Baban. V primeru izstopa na planino okoli 50-60 vm nad stanom je možno smučati med drevjem do poti na višini okoli 1300 m. Od tu naprej smuka zaradi gozda, ozke steze in južne lege navadno ni možna. Po markirani poti do Žage je še skoraj 2 uri hoje!


Opombe:
Višina 1700 m se nanaša na avtorjevo doseženo višino, ocenjeno na licu mesta primerjalno na sosednji Skutnik. Za smuko izpod Velike Babe se je treba vzpeti še za okoli 200 m.

GPX datoteka je sestavljena iz dela kopne markirane poti od Žage do odcepa neoznačene poti proti Skutniku okoli 1 km pred stanom na Planini Baban in iz dela od odcepa do dosežene višine okoli 1700 m, ki je vrisan prostoročno. Del kopne poti iz Žage je uporabljen s soglasjem PZS.

Višinski profil k prostoročno vrisanemu delu sledi je izdelal Aleš Seliškar.
Avtor: JurijŠoba
Datum ture: 14.03.2014
Datum zapisa: 09.02.2022
Zadnji popravek: JurijŠoba 14.04.2022

višinski profilGPS podatki GPS podatkiSlike (12):


*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  ........................................
Druge ture v bližini:


Prikazanih je 1 zapisov od 1
 
 Sistem Gora
Copyright 2020 - FranceS---gora
44.197.111.121(0)
135371 (69335,34507,31529)
443 (213,115,115)