DOMOV NOVICE   PRIJAVA  GPS PODATKI
sobota 30.september 2023 - 04:01 i Informacije

Javornik nad Črnim Vrhom, 1240 m


Slovensko sredogorje


Izhodišče: 800 m
Višinska razlika: 626 m
Čas vzpona: 1 h
Zahtevnost: lahka
Najprimernejši čas: december - marec
Javornik nad Črnim Vrhom


Splošne značilnosti ture:
Nad Črnim Vrhom na robu Trnovskega gozda je gozdni vrh Javornika. Na njegovem severovzhodnem pobočju je smučišče, ki ga lahko ob neugodnih razmerah tudi izkoristimo za vzpon na vrh ali smučanje. Na vrhu so leta 1972 postavili razgledni stolp, s katerega se nam ob lepem vremenu odpira pogled po velikem delu Slovenije. Se je pa na stolp pozimi pogosto težko ali celo nemogoče vzpeti. To je sicer kratka, a zanimiva tura, ki jo popestrijo predvsem pogledi z vrha ter iskanje smučarskih prehodov po sicer večinoma redkem gozdu.


Izhodišče:
Iz Godoviča se peljemo proti Črnemu Vrhu ter malo pred njim zavijemo levo proti smučišču Javornik in vasi Lome. Takoj na naslednjem križišču zavijemo desno v smeri Gornjih Lom. Za prvimi hišami je križišče s smetnjaki, kjer lahko poskusimo parkirati. Pri tem nam pogosto pride lopata zelo prav. Lahko pa se peljemo dalje proti smučišču in upamo, da je tam kakšno parkirišče spluženo.


Vzpon:
Od smetnjakov gremo s smučmi ob cesti proti desni navzgor. Pred prvo hiše zavijemo levo v gozd po kolovozu, kamor nas usmeri kažipot. Poti nato sledimo vse do Pirnatove koče. Ta je pogosto ob sobotah in nedeljah celo odprta. Od nje gremo navzgor proti zahodu in v dobrih desetih minutah pridemo do razglednega stolpa na vrhu.


Spust:
Z vrha smučamo najprej še malo proti zahodu v smeri grebena in ko najdemo primerno redek gozd mu sledimo navzdol. Ko srečamo pristopno pot ji malo sledimo v levo, a se kmalu odločimo za smučanje desno skozi gozd. Če smo bili uspešni lahko brez težav prismučamo vse do travnika nad avtomobilom.


Opombe:
Če se odločimo za spust po smučišču je bolje parkirati nekje okoli začetka žičnic, če je to le mogoče. Od tam se lahko vzpnemo naravnost navzgor skozi gozd in se više gori priključimo prej opisani poti. V tej smeri lahko tudi smučamo navzdol. Seveda pa lahko turo naredimo tudi v celoti po smučišču, posebno kadar to ne obratuje.
Avtor: France
Datum ture: 14.3.2018
Datum zapisa: 20.12.2021
Zadnji popravek: France 18.06.2022

višinski profilGPS podatki GPS podatkiSlike (9):


*   *   *   *   *   *   *   *   *  ............................................
Druge ture v bližini:


Prikazanih je 12 zapisov od 49


 
 Sistem Gora
Copyright 2020 - FranceS***pico
44.197.111.121(0)
135339 (69341,34507,31491)
1456 (774,373,309)