DOMOV NOVICE   PRIJAVA  GPS PODATKI
torek 28.november 2023 - 17:16 i Informacije

Struška, 1943 m

S Planine pod Golico na razgleden vrh


Karavanke


Izhodišče: 980 m
Višinska razlika: 965 m
Čas vzpona: 3 h
Zahtevnost: lahka
Nevarnost snežnih plazov: zmerna
Najprimernejši čas: december - marec
Struška


Splošne značilnosti ture:
Struška je planotast svet v Karavankah nad Jesenicami med Golico in Belščico. Njen najvišji vrh je 1943 m visok Veliki vrh, na katerem stoji neugleden zabojnik, ki naj bi že dolga leta služil kot zavetišče radiomaterjem. Zahodno od Velikega vrha je Belska planina imenovana tudi Svečica. Z vrha se odpira širok razgled proti Julijskim Alpam in na sever preko Dravske doline vse do Visokih Tur. Struška je zelo priljubljen turnosmučarski cilj - ob ugodnih razmerah in lepem vremenu zato obiskovalcev ne manjka.


Izhodišče:
Parkiramo na začetku urejene sankaške poti na Planini pod Golico.


Vzpon:
Turo pričnemo po sankaško urejeni cesti. Tu je potrebna še posebna previdnost pri vzponu in še bolj pri spustu, saj so sankači hitri in lahko le delno nadzorujejo svoje gibanje. Ko cesta zavije levo navzgor nadaljujemo po poti ob potoku. Pri ostankih nekdanjega rudarskega naselja Savske jame lahko namesto desne ceste izberemo tudi bližnjico, ki skozi gozd seka velik ovinek. Tako pridemo na Markljev rovt, ga prečimo proti desni in sledimo cesti navzgor skozi gozd. Na robu Pustega rovta se priključimo cesti, ki pripelje z Javorniškega rovta. Po njej gremo levo dokler se ne odcepi desno cesta z zapornico. Tej sledimo vse do Belske planine, kjer se svet odpre. Vzpon nadaljujemo desno navzgor po precej zložnem planotastem svetu vse do vrha, ki ga označuje zabojnik iz katerega štrlijo antene.


Spust:
Smučamo v smeri vzpona do Belske planine in nato še po pristopni cesti. Glede na razmere se lahko na primernem mestu odločimo za spust levo skozi redek gozd do roba Pustega rovta. Tega prečimo desno dokler malo za ograjo ne srečamo svoje pristopne smeri. Tej nato pretežno sledimo preko Markljevega rovta in Savskih jam vse do sankaške ceste, ki nas pripelje do izhodišča.

V zgornjem delu si lahko smučanje še popestrimo tako, da se iznad Belske planine vzpnemo na vrh Korenščice (1764 m) zahodno od planine in z njega smučamo do ceste.


Opombe:
Turo lahko naredimo tudi z Javorniškega rovta. Parkiramo pri domu Pristava ali pa se glede na razmere peljemo po gozdni cesti še nekoliko više. Pri Križovcu, kjer je seveda križ, izberemo desno cesto, ki nas pripelje na Pusti rovt. Nadaljujemo enako kot pri prej opisanem dostopu s Planine pod Golico.

Slike so bile posnete ob več različnih priložnostih.
Avtor: France
Datum ture: 27.03,2021
Datum zapisa: 17.12.2021
Zadnji popravek: France 03.01.2022

višinski profilGPS podatki GPS podatkiSlike (5):


*   *   *   *   *  .............
Druge ture v bližini:
* Ptičji vrh (3 km)
* Ovčji vrh (5 km)
* Velika Golica (5.7 km)
* Klek (7.6 km)
* Suho ruševje (8 km)
* Begunjščica (10 km)
* Begunjščica (10 km)
* Dobrča (14.3 km)


Prikazanih je 12 zapisov od 171


 
 Sistem Gora
Copyright 2020 - FranceS---gora
44.212.94.18(0)
152084 (78139,37328,36617)
5090 (1871,1688,1531)