DOMOV NOVICE   PRIJAVA  GPS PODATKI
sobota 30.september 2023 - 04:08 i Informacije

Gaipahöhe, 2192 m

Prostrana južna pobočja zgodovinskega pomena


Avstrija - Koroška


Izhodišče: 1547 m
Višinska razlika: 660 m
Čas vzpona: 2:30 h
Zahtevnost: lahka
Nevarnost snežnih plazov: zmerna
Najprimernejši čas: december - april
Gaipahöhe


Splošne značilnosti ture:
Proti jugu obrnjena pobočja severno od Innerkremsa nudijo veliko možnosti za turno smuko. Skoraj do vrha grebena Zechnerhöhe je sicer speljana vlečnica, do planine Blutige Alm pa iz Innerkremsa pripelje sedežnica. Opisana tura le enkrat preči smučišče, vendar pa je predvsem priporočljiva, kadar smučišče ne deluje - na začetku ali koncu sezone - včasih pa kar celo leto.

Krvava planina (Blutige Alm) je povezana z legendo o bojih bavarcev (bajuwarjev) s slovanskimi karantanci. Ti naj bi se v sedmem stoletju na tej planoti spopadli, karantanci so v boju zmagali in ob tem ubili vojvodo Dieta, sina znanega bavarskega vojvode Tassila. Pokopali naj bi ga v cerkvi v St. Michaelu.


Izhodišče:
Z avtoceste A10 zavijemo na izvoz za Gmünd ter nadaljujemo vožjo v smeri Katchberga. V Kremserbrücke zavijemo proti Innerkremsu, kjer ob prvih žičnicah poiščemo parkirni prostor.


Vzpon:
Turo začnemo po smučišču pod sedežnico na Blutige Alm na severni strani smučišča. Če je snega dovolj takoj nad otroško vlečnico zavijemo desno navzgor na kolovoz, ki nas pripelje na neizrazit hrbet s kočo. Po rahlem spustu se zopet dvignemo na prostrana pobočja Blutige Alm. Usmerimo se proti levi, prečimo smučarsko progo ter nadaljujemo v smeri izrazite nove koče, ki je videti, kot da bi bila na grebenu. Za to kočo se svet malo položi, nato pa dvigne proti vrhu Gaipahohe.
<br><p>
Kadar pa je snega v dolini premalo, lahko izkoristimo smučarsko progo. Sledimo ji dokler ne pride na plano malo pred kočo Willi’s Hütte, ki jo na levi strani smučarske proge označuje zvon. Od tam prečimo rahlo levo navzgor, enako kot v prejšnjem primeru.


Spust:
Z vrha smučamo mimo omenjene koče ter nato navzdol le rahlo levo. Na začetku redkega gozda ujamemo smučarsko progo, ki ji sledimo vse do parkirišča.


Opombe:
Ko pridemo na pobočja Blutige Alm lahko namesto proti levi, na Gaipahöhe, naredimo turo tudi na Zechnerhöhe. Gremo naravnost navzgor mimo gostišča na Blutige Alm in levo od vlečnice. Od tam lahko sledimo grebenu preko sedla na Gaipahöhe ali pa turo zaključimo in posmučamo v dolino v smeri smučarske proge.
Na Gaipahöhe se lahko povzpnemo tudi s severne strani iz doline Bundschuh.
Avtor: France
Datum ture: 1.12.2019
Datum zapisa: 19.02.2020
Zadnji popravek: France 24.12.2021

višinski profilGPS podatki GPS podatkiSlike (8):


*   *   *   *   *   *   *   *  Spletne povezave:
Zgodba o imenu Blutige AlmDruge ture v bližini:
* Klölingnock (4.1 km)
* Peitlernock (5.9 km)
* Königstuhl (6.8 km)


Prikazanih je 8 zapisov od 8
 
 Sistem Gora
Copyright 2020 - FranceS***pico
44.197.111.121(0)
135344 (69346,34507,31491)
473 (224,130,119)