DOMOV NOVICE   PRIJAVA  GPS PODATKI
sobota 30.september 2023 - 05:26 i Informacije

Stellkopf, 2856 m

Priljubljen razgledni vrh nad Zadnikovo kočo


Avstrija - Koroška


Izhodišče: 1830 m
Višinska razlika: 1026 m
Čas vzpona: 4 h
Zahtevnost: zmerna
Nevarnost snežnih plazov: zmerna
Najprimernejši čas: december - april
Stellkopf


Splošne značilnosti ture:
Zelo priljubljena tura na lep razgledni vrh v dolini Asten nad Zadnikovo kočo (Sadnighaus). Vrh sodi v gorsko skupino Goldberg, kjer so do 19. stoletja kopali rudo, ki je poleg nekaj malega zlata vsebovala predvsem železo in žveplo. Na turi verjetno ne bomo našli zlata, bomo pa zanesljivo uživali v lepem okolju. Je relativno varna tura, nekaj previdnosti zaradi plazov je potrebno predvsem pod planino Ruden pod skalnimi pobočji grebena Stellhöhe. V primeru slabe vidljivosti lahko predstavlja planota planine Ruden orientacijske težave, zadnjih nekaj metrov pod vrhom pa zahteva, posebno kadar je poledenelo, ustrezno previdnost.


Izhodišče:
Po dolini Möltal se pripeljemo do kraja Mörtchach (Merče) in takoj za bencinsko črpalko zavijemo desno v dolino Asten. Cesta je sicer ozka in vijugasta vendar po navadi dobro splužena in posuta. Po približno desetih kilometrih se pripeljemo do večjega parkirišča pred planinsko kočo Sadnighaus. Če pa je zadnji klanec pod kočo le preveč poledenel, je na njegovem začetku parkirni prostor za nekaj avtomobilov.

Sadnighaus je sicer planinska koča, vendar sodobnega tipa, ki spominja bolj na hotel, kot na kočo. Ima bogato izbiro hrane, savno ter še marsikaj, kar turnim smučarjem popestri življenje po turi. Ker je ta okolica zelo priljubljeno turnosmučarsko področje, je koča večinoma polno zasedena - v tem primeru si za prenočevanje lahko pomagamo s sobami v dolini ali s campom na kmetiji v Merčah.


Vzpon:
Od koče Sadnighaus, ali od parkirišč pod zadnjim klancem pod njo, gremo po stezi do konca doline. Tam pri planini Auernigalm (na smerni tabli piše Bartleralm) zavijemo levo navzgor po široki dolini ob potoku do planote planine Ruden. Tam že vidimo naš cilj rahlo levo red nami. Po razgibanem terenu se držimo pretežno levo in se vzpnemo do sedla Butzentörl (2724 m), od koder nas še dobrih sto metrov grebena proti desni loči od vrha (2852 m).


Spust:
Smučamo pretežno v smeri pristopa, pri čemer izbiramo pobočja glede na vrsto snega in seveda nevarnost plazov.
Avtor: France
Datum ture: 30.1.2020
Datum zapisa: 19.05.2020
Zadnji popravek: France 24.12.2021

višinski profilGPS podatki GPS podatkiSlike (6):


*   *   *   *   *   *  Spletne povezave:
Sadnighaus
Camping Lindlerhof (Mörtchach)Druge ture v bližini:
* Vorderer Geißelkopf iz Sportgasteina (7.7 km)


Prikazanih je 8 zapisov od 8
 
 Sistem Gora
Copyright 2020 - FranceS---gora
44.197.111.121(0)
135365 (69335,34507,31523)
390 (201,94,95)